WOW

Work out wijs

Rubensstraat 41 Den Haag
T 070-2040135

Sponsoren

Wat is WoWijs?

Veel kinderen in de Schilderswijk in Den Haag hebben overgewicht, sporten niet en hebben niet de kans gezond te eten om wat voor reden dan ook. Door hun overgewicht worden ze vaak op school gepest. De kans bestaat dat ze uit het schoolsysteem vallen en hun talent niet kunnen ontwikkelen.

Na een aantal jaren via de Haagse Hogeschool de kinderen gevolgd te hebben in het lectoraat “Gezonde Leefstijl voor kinderen” was het tijd voor het doen.

Initiatiefneemster Marie-Pauline Luger, Lector Tinus Jongert en Rob Oudkerk  startten WorkOutWijs met behulp van een stimuleringssubsidie van de gemeente Den Haag. WoWijs kent een gebouw (leefstijlcentrum) en een inhoudelijk programma.

Het leefstijlcentrum richt zich vooral op mensen, met name jongeren, die niet genoeg bewegen, mensen die willen bewegen en op mensen die hun leefstijl willen verbeteren. In het centrum is van alles te beleven: er zijn speeluren voor kinderen, er zijn sportlessen voor volwassenen, er is persoonlijke begeleiding voor mensen met overgewicht en nog veel meer.

Het speciale WoWijs programma richt zich op de gezonde leefstijl voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar met  overgewicht (kinder BMI 20-25). Het programma vindt zowel in het WoW-centrum als op verschillende scholen in Den Haag plaats. De kinderen komen wekelijks naar WoWijs. In 1,5 uur krijgen zij een voedingsles, een les intensief bewegen en worden zij gecoacht op hun leefstijl. Door deze 3 elementen te combineren vormt WoWijs een krachtige formule voor een gezonde leefstijl en tegen overgewicht. Voor € 5 per maand kan een kind de hele maand onbeperkt komen spelen en sporten op daarvoor bestemde uren. Nu komen er al zo’n 100 tot 150 kinderen per week en dat aantal groeit iedere week met gemiddeld 10. Zo worden op termijn veel (met name gezondheids)problemen voorkomen voor die kinderen en hun gezinnen in de Schilderswijk.

wow3.gif

 

Stichting Zonnige Jeugd & WoWijs

Zonnige Jeugd wil een bijdrage leveren aan initiatieven die kinderen in achterstandswijken in hun kracht zetten en WoWijs is daar een prachtig voorbeeld van, aldus Marie-José Tiemstra (bestuurslid van Stichting Zonnige Jeugd). WoWijs is een prachtig een initiatief dat kinderen stimuleert meer te bewegen en dat ze op een positieve manier naar een gezonde(re) leefstijl leidt. “Het past dus volledig  in de doelstelling van het fonds”, aldus Marie-José. Door Kracht in NL zijn het fonds en WoWijs aan elkaar verbonden. Dat heeft een donatie opgeleverd van Zonnige Jeugd aan WoWijs van €15.000,-

wow2.gif

 

Wat gaat WoWijs doen met de gedoneerde € 15.000,-? 

Marie-Pauline: “Die € 15.000,=  gaan we investeren in lessen voor de kinderen, onderhoud van materialen en voorlichting. Ik ben heel erg blij met de donatie van Zonnige Jeugd. Extra geld is altijd welkom. Op dit moment ben ik naast de donatie op zoek naar financiers voor bijvoorbeeld een nieuwe loopband. Daarnaast bestaat er bijvoorbeeld de wens ouders via Ipads/schermen in het centrum te gaan voorlichten. Kortom: talloze ideeën, waarvoor we  sponsoren  nodig hebben”. De droom van Marie-Pauline is meer kinderen in meerdere centra in Den Haag zoals WoW te laten profiteren van de voordelen van een dergelijk leefstijlcentrum.

Marie-Pauline: “Het is een bewezen goed concept dat verdient om uitgerold te worden”.

 

De verbindende functie van Kracht in NL:

Via Kracht in NL is WoWijs onder de aandacht gebracht van Stichting Zonnige Jeugd. Marie José is zeer blij met  Kracht in NL, dat  fondsen en initiatieven met elkaar verbindt en maatschappelijke initiatieven uit de samenleving landelijk zichtbaar.De ontwikkelde MAEXchange is hierbij een belangrijke leidraad. Voor een fonds als Zonnige Jeugd is het goed om te met behulp van de MAEXchange meer inzicht te hebben in initiatieven, aldus Marie José. Ook kunnen we nu initiatieven vinden die we eerder niet kenden. Ook voor initiatieven biedt dit voordelen Marie-Pauline kan haar tijd beter aan de kinderen besteden dan fondsen werven. Zij is blij dat Kracht in NL er via de MAEXchange  helpt  fondsen te matchen met initiatieven als WoWijs.